Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Publieke WOII Schuilplaatsen Groot Gent

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Details van de legers:

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links

Kort bezoekje aan de KW-linie en de vestingbouw in de directe omgeving van Antwerpen.

Op uitnodiging van Mr Roland Versele en Mr Julien Cannaerts bracht ik een blitzbezoek aan enkele bunkers in de directe omgeving van Antwerpen en de KW-linie. Het korte verslag van dit bezoekje vindt u onder dit beperkte rubriekje.

Nog enkele fotootjes van typische bunkertjes uit de KW-linie.

kw07
  • In het park aan het water in Lier kan men de achterkant van dit bunkertje zien. Men herkent er nog nauwelijks een bunkertje in. Jammer van de graffiti, maar als u goed kijkt kunt u onder de graffiti nog de restanten zien van de originele camouflage geverfd op de betonmuren. Men ziet verschillende geverfde vensters op het beton.

kw07kw07

kw08
  • Hetgeen men volgens mij veel minder terugvindt op de KW-linie zijn bunkers met nog veel baksteencamouflage rond. De bunker op de bijhorende foto's is daardoor nog vrij intakt. Hij moet ook gecamoufleerd geweest zijn als een huisje. Opnieuw kan men de opmerking maken dat bij de bunkers hier veel minder de monoliete constructie van het beton gevolgd wordt. Men gaat uitstekende beschermneuzen volledig wegsteken achter baksteenmuren die de buitenmuren van het beton niet volgen.

kw08kw08

Nog een merkwaardig bunkertje is het onderstaande getrapte bunkertje. De schietgaten kijken beiden in dezelfde richting maar de twee schietgaten zitten getrapt achter elkaar. Het bunkertje is waarschijnlijk nog volledig afgesloten.

kw09

Iets dat men enkel terugvindt bij de KW-linie en niet bij Bruggenhoofd Gent, is de aanwezigheid van een telefoonlinie. Deze linie zat totaal achteraan de bunkergordel. Het was een aaneengesloten lijn van bunkers geschikt voor het opstellen van telefooncentrales. Er waren enerzijds de grotere bunkers en anderzijds de zeer kleine verbindingsbunkertjes.

kw10kw10

kw10
  • De foto linksboven geeft zicht op het toegangssas en de opengemaakte nooduitgang. De telefoonbunker heeft totaal geen schietgaten. Hij heeft enkel een volledig hermetisch afgesloten ruimte voor het opstellen van kasten met telefoonverbindingen.
  • Rechtsboven heeft men een binnenzicht in de rommelige nu vervallen telefoonkamer.
  • De foto links geeft een binnenzicht in het sas van de bunker. Boven is een klein kastje voor het aansluiten van externe telefoonlijnen. Daaronder zie je wel een granaatgat dat vertrok vanuit de telefoonkamer naar het toegangssas.

Hieronder ziet u nog een foto van een kleine telefoonbunker midden ten velde. Deze hadden enkel als nut telefoonverbindingen te koppelen aan het grotere netwerk.

kw11

Ondertussen is er een apart bunkerproject opgestart rond de KW-linie. U kunt er meer specifieke info vinden over de bunkerlinie Koningshooikt - Waver. Hier alvast de rechtstreekse link www.kwlinie.be.